Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Oltu taşı, Erzurum’un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılan oldukça değerli bir taştır. Bir diğer adı Kehriban olarak bilinmektedir. Genellikle süs eşyalarının, aksesuarların, anahtarlıkların ve tespihlerin yapımında kullanılan Oltu taşı, rezervleri az olan bir taştır. Kıymetli Oltu taşı, yurtdışına ithal edilir. Bundan dolayı ülke ekonomisine katkısı büyüktür. Oltu taşının en belirgin özellikleri; işlenmesi son derece kolaydır. Siyah amber, siyah inci bu taş için kullanılan diğer isimlerdir. Karbonca zengin kompakt bir linyit çeşididir. Topraktan çıkarıldığında çok yumuşaktır fakat hava ile temas ettiğinde sertleşmeye başlar. İşlendikçe daha çok sertleşir.

Oltu taşlarının insanın üzerinde bulunan kötü enerjiyi atma gibi özelliği olduğu bilinmektedir. Vücutta biriken statik elektriği çekerek, stresi önlemeye yardımcı olur. Tespihlerde kullanılan Oltu taşları, sürekli olarak insan bedeni ile temas halinde bulunacağından rahatlatmayı amaçlar. Oltu taşı kullanıp eskitildikçe parlamaya başlar. Genellikle siyah ve kahverengidir. Yarı değerli kategorisine girmektedir. Yarı değerli olmasının sebebi ise, zor çıkarılıyor olmasıdır. Yapısı çok hassas olduğu için kırılmaya müsaittir. Bu nedenle çıkarılırken yavaş ve büyük bir özveri ister.

Bir Oltu taşının gerçek olup olmadığını anlayabilmek için belirli başlı hususlar vardır. Öncelikle Oltu taşları sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahiptirler. Herhangi bir başka cisme sürtüldüğünde etrafındaki cisimlerde mıknatıs etkisi yaratıyor ise yüksek ihtimalle o Oltu taşı gerçek bir taştır. Oltu taşının anlaşılması için bir diğer bilinen yöntem ise, bıçak yardımıyla çok küçük bir noktası hafifçe kazınır, kazınan yerden kahverengi tozlar çıkıyor ise Oltu taşı gerçektir.

Gerçek Oltu taşları nefes ile ısındığı takdirde buharı iyice çekerek nemli bir hal alır. Ayrıca Oltu taşlarının kendine has ağırlıkları vardır. Ele alındığında normal taşlara nazaran daha ağır olması gerekir. Oltu taşını test ederken kullanılması gereken bir diğer yöntem de, iğne yöntemidir. Bir iğnenin ucu ısıtılır ve doğrudan taşın belirli bir yerine bastırılır. Eğer taş gerçek bir Oltu taşı ise, bastırılan yer şeklini ve formunu korur. Aksi takdirde taş sahteyse iğne, bastırılan yerin içine girecektir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir