Maaş Bordrosu Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Maaş bordrosu, işverenlerin yaptıkları iş karşılığında işçilerine verdikleri ödemenin ve tüm vergi ve kesintilerin detaylarıyla listelendiği resmi bir belgedir. Maaş bordrosu işçinin çalıştığı süre boyunca sistematik olarak güncellenir.

Maaş bordrosu, işverenin işçisine ödeme yapma yükümlülüğünde olduğunu gösteren bir belge niteliği taşımasından ötürü hem işçi hem de işveren için son derece önemli bir belgedir. Bu nedenle maaş bordrosu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır. Bunlar;

  • İşçinin adı ve soyadı
  • Ücret ödeme günü ve bulunduğu dönem
  • İşverenin imzası
  • Ekstra çalışma saati (mesai) ücretlerinin asıl ücrete eklemelerin tutarı
  • Vergi, nafaka, icra, işçinin belirtilen izin günü dışında ekstra olarak aldığı izin günü, sigorta primi, avans gibi her türlü kesintilerin tutarı
  • İşyerinin sicil numarası
  • Ücret ödenen toplam gün sayısı vb.

Maaş bordrosu iki faktör dikkate alınarak hesaplanır. Bunlar, işçiden yapılan kesintiler ve işverenden yapılan kesintilerdir. İşverenden yapılan kesintiler hesaplanırken; SSK prim işveren payı ve işsizlik sigortası işveren payı hesaplanır.

İşçiden yapılan kesintiler hesaplanırken; SSK prim işçinin payı, işsizlik sigortası işçinin payı, gelir vergisinin matrahı, gelir vergisi miktarı, damga vergisi miktarı, kesintilerin toplamı, asgari geçim indirimi ve net ücret hesaplamaları ele alınarak yapılır.

Maaş bordrosunun usulüne uygun olarak hatasız bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi tespit edildiği durumlarda 4857 sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince cezai yaptırım uygulanır.

Maaş bordrosunu sorgulamak isteyen kamu çalışanları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e devlet üzerinden sağladığı “e-bordro” sisteminden sorgulayabilirler. Bu sisteminden yararlanabilmek için öncelikle “e-devlet” uygulamasına giriş yapmak gerekmektedir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonuna “e-bordro” yazın ve açılan ekranda ilgili bölüme tıkladıktan sonra maaş bordronuz ekrana gelecektir. Bu sistemden yararlanamayan özel sektör çalışanları ise çalıştıkları birimin insan kaynakları veya muhasebe bölümünden isteyebilirler.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir