Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Batı’da Grand Turko yani Büyük Türk olarak da bilinen ancak Anadolu genelinde de Fatih unvanını alan İkinci Mehmet 30 Mart 1432 tarihinde doğmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı olarak kendini göstermektedir. İki kez tahta geçmiştir. İlki 1444 ile 1446 yılları arasında olmakla beraber ikincisi de 1451 ile 1481 yıllarındadır.

Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul’u fetheden isim olarak tarihte önemli bir yerde bulunmaktadır. 1480 yıllık geçmişe sahip olan Roma İmparatorluğu’nun uzantısı Bizans’a son veren hükümdar olarak tarihte yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet, aynı zamanda da Orta Çağ’ı kapatarak Yeni Çağ’ın başlamasına neden olan olayı gerçekleştiren isimdir.

Fatih Sultan Mehmet Kimdir

Fatih Sultan Mehmet’in İlk Tahta Çıkışı

Babası İkinci Murat’ın sınırlarında barışı sağlamasından sonra tahttan çekilmesi durumu yaşanmıştır. Böylelikle Fatih Sultan Mehmet’in ilk tahta çıkışı olayı da vuku bulmuştur. 1444 yılında gerçekleşen bu olaydan kısa bir süre sonra Haçlılar harekete geçerek yeni bir sefer düzenlemek durumunda kalmışlardır. Barışı bozmaları üzerine henüz daha yaşı küçük olan İkinci Mehmet, babasıyla konuşarak kendisinin tahtta tekrardan çıkması gerektiğini ifade etmiştir. İkinci Murat’ın tahtta olmasıyla beraber Varna Savaşı Edirne yakınlarında gerçekleşmiştir. Haçlı orduları büyük bir bozguna uğratılarak, Osmanlı Devleti için bir daha yaşanmayacak olan bir olayın hayata geçirildiği de ifade edilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in İkinci Tahta Çıkışı

Fatih Sultan Mehmet 1451-1481 yılları arasında 30 yıl boyunca tahtta kalan yedinci padişahtır. Fatih Sultan Mehmet’in ikinci tahta çıkışı ile beraber Osmanlı Devleti’nin altın çağı başlamıştır. Bilime büyük önem vererek, yabancı bilim adamlarını davet eden Fatih Sultan Mehmet, aynı zamanda da İstanbul’un Fethi’ni gerçekleştirmiştir. Daha deneyimsiz olmasından dolayı Avrupa devletleri ve Bizans tarafından ciddiye alınmasa da henüz 21 yaşındayken bu fethi gerçekleştiren hükümdar olarak Dünya tarihinde adını yazdırmıştır. Öte yandan Tuna güneyinde yer alan tüm Balkan toprakları ve İtalya’nın bir kısmı da bu dönem içerisinde ele geçirilen alanlardır. Avrupalılar için oldukça ciddi bir tehdit olduğu da zaman içerisinde anlaşılmıştır.

İstanbul’un Fethi

29 Ağustos 1453 tarihinde gerçekleşen İstanbul’un Fethi; Türk tarihi için önemli bir yer tutmaktadır. İlk olarak Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nı inşa ettiren Fatih Sultan Mehmet, aynı zamanda da devasa toplar döktürme emri de vermiştir. Yaklaşık 80 bin kişilik orduyla Konstantinopolis surlarına dayanan Osmanlı ordusu 2 ay boyunca kuşatmada kalmıştır. Günlük sürekli olarak surların toplarla dövülmesi ve Boğaz’ın gemi geçişlerine kapatılması da önemli bir etken olmuştur. Bunun yanı sıra gemilerin karadan yürütülmesi de Fatih Sultan Mehmet’in taktik anlamında dahi olduğunun göstergelerinden bir tanesidir. Konstantinopolis’in 4 bir yandan sarılmasıyla beraber 29 Ağustos günü sabahında ele geçirildiği de tarihi kaynaklar içinde var olan bir bilgidir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir