Lazer Göz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gözlere lazer tedavisi uygulanması oldukça popüler ve göz kusurları olan kişilerin sıklıkla göz tedavisinde başvurdukları bir yöntemdir. Lazer tedavisinde amaç; göz korneasındaki eğriliği düzeltmek için korneanın kusuru oluşturan bölümlerini lazer ile yakmaktır. Lazer göz cerrahisi tedavisinde kullanılan yöntemler 3 çeşittir.

Peki, bu yöntemler hangileridir?

Fotorefraktif Keratektomi (PRK)

Bu yöntem, çok az miktarda kornea yüzeyinin çıkarılıp dokunun kaldırılması ile kornea şeklini değiştirmeyi hedefler ve bu yönteme uygun lazer tedavisi uygulaması yapılır.

Lazer Epitelyal Keratomileusis (LASEK)

Fotorefraktif Keratektomi’ye benzeyen bu tedavi yöntemi, korneanın yüzeyini gevşetmek için kornea yüzeyini Fotorefraktif Keratektomi yönteminde olduğu gibi çıkartmaz bunun yerine kornea yüzeyini uyuşturur. Korneanın şeklini değiştirmek için uygulanan bu lazer yöntemi ile bir göz kapağı kanadı kaldırılır ve işlem bittikten sonra kapak kanadı yerine konulur.

Lazer In Situ Keratektomi (LASIK)

Lazer Epitelyal Keratomileusis’e benzeyen bir yöntemdir. Fakat Lazer Epitelyal Keratomileusis yönteminin aksine daha küçük bir kornea kanadı oluşturmayı hedefler.
Lazer Göz Tedavisi İşlem Süreci Nasıldır
Lazer göz tedavisi ayakta uygulanan tedavi yöntemleridir bu yüzden de hastanede yatış gerektirmez. Lazer göz tedavisi işlemleri hastadan hastaya değişse de genellikle 30 dakikadan daha kısa sürede gerçekleşir. Lokal anestezi damlaları kullanılarak lokal bir uyuşturma esasına dayalı olarak uygulanır.

Lazer Göz Tedavisi İçin Hasta Üzerinde Nelere Dikkat Edilir?

Gözlerin lazere uygun olup olmadığı detaylı tetkikler ve muayeneler yapılarak öğrenilir. Kornea tabakasının kalınlığı, eğriliği ve hastanın başka hastalıklar taşıyıp taşımadığı lazer tedavi yöntemi yaptırabilmek için değerlendirilecek şartlar altındadır.

Lazer Tedavi İşlemi Sonrası Süreç

Lazer Epitelyal Keratomileusis ve Lazer In Situ Keratektomi yöntemleri sonrası ağrı meydana gelmez ve genelde birkaç saat veya birkaç gün içerisinde iyileşme görülür. Net bir şekilde görüş ise birkaç ay içerisinde olur. Fotorefraktif Keratektomi işlemi sonrası ise hastanın gözünde birkaç gün süren yanma ve batmalar oluşur. Net görüş dengelenmesi ise birkaç ay sonrasında dengelenir.

Lazer Göz Tedavisi Ne Kadar Güvenilir

Gözün lazer tedavisine uygun olup olmadığı çeşitli tetkikler ve muayeneler yapılarak kontrol edildikten sonra lazer göz tedavisi uygulama işlemi yapıldığı için tedavi neredeyse yok denebilecek kadar az risk taşır. Verilere göre, lazer göz cerrahi tedavisinin güvenilirliği %98 oranındadır. 1980 yılları gibi uzun süre diliminden gelen sık sık uygulanan bir yöntem olduğu için doktorlar kendilerine özgü pratik bilgiler oluşturmuşlardır. Bu sayede, güvenilir oluş oranı yüksektir.

Hangi Yaş Grubu Lazer Yaptırabilir?

Genellikle 18 yaş ve üzeri kişilerde lazer göz tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Yaş ilerledikçe çeşitli hastalıklar ortaya çıkabildiği için ne kadar erken yaşta lazer tedavisi yaptırılırsa, lazer yaptıran kişi için o kadar iyidir.

Lazer ve Makyaj İlişkisi

Lazer ameliyatı öncesi, yaklaşık 5 gün kadar göz makyajı, gözün herhangi bir mikrop kapmaması için yapılmaması gerekir. Lazer sonrası, göz tamamen iyileşene kadar göz makyajı yapılmaması doktorlar tarafından öneriliyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir