Beynin Kış Mevsiminde Daha İyi Çalıştığını İspatlayan Bilimsel Çalışma

Kış mevsiminin birçok insanı olumsuz etkilediği, ruh halini düşürdüğü, depresyona daha yatkın hale getirdiği ve zihnini kullanmayı yavaşlattığı düşüncesi kitlesel bir sanrı mı?

Hava gri ve soğuk olabilir, ancak araştırmacılar, kışın getirdiği veya depresyonu azdıran “sağlam yerleşmiş halk teorisi” olarak adlandırdıkları yerleşmiş kanılara karşı yeni bir çalışma ile kışın psikolojik etkileri hakkındaki popüler varsayımların çoğuna meydan okuyor ve mevsimlere yeni, daha parlak bir ışıkla bakmamızı öneriyor.

kış

kış

Mevsimlere Karşı Tepki Deneyi

Belçika’daki Liege Üniversitesi’ndeki Christelle Meyer liderliğindeki sinirbilimciler, duyguları ve uyanıklıklarıyla ilgili soruları yanıtlamak için 28 farklı genç erkeği yılın değişik zamanlarında görevlendirdi. Temel fikir, katılımcıların bu görevler sırasında beyin faaliyetlerinin mevsime göre farklı olup olmadığını görmekti. Melatonin (uyku döngüsünü düzenleyen bir hormon) düzeyleri ölçüldü ve bir beyin tarayıcıda iki psikoloji görevi tamamlandı. Katılımcıların uyanıklık duyguları, duygusal durumu ve melatonin seviyeleri çoğunlukla mevsimlere göre değişmedi ve tarayıcının her iki görevinde de yılın zamanına bakılmaksızın eşit performans göstererek, aslında kışın zihinsel yeteneklerimiz üzerinde olumlu etki bıraktığını gösterdi.

araştırma

araştırma

Biyolojik Kış Saatimiz…

Kış mevsiminde beyniniz bir tür “eko modu” na girerken, hareket aktivitesini azaltmayı düşünebilir ve yaz aylarında olduğu gibi daha az kaynak tüketmek için performans gösterebilir. Bu, evrimsel bir perspektiften mantıklı; kaynaklar kıt olduğu ve şartlar zor olduğu zaman, beyin, özellikle de uyanıklık içeren temel görevleri ekonomik bir biçimde kullanması gerektiği yönünde kendisini korumaya alıyor.

Tabii ki, kış bize kar, soğuk algınlığı ve gribe karşı savaşma gibi birçok pratik zorluklarla karşımıza çıkıyor, ancak bilimsel çalışmaların öne sürdüğü şey, mevsimin beynimiz üzerinde mistik, kötü niyetli bir etkisi olmadığını gösteriyor.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir