4. Ay Gebelik

Hamileliğin ilk üç ayında başlayan kontroller, dördüncü ayda biraz sıklaşır. Anne adayının daha fazla test yaptırması gerekebilir ve bu dönemden sonra beslenmesine biraz daha özen göstermesi istenir. Her kontrolde tansiyon ölçümünden bebeğin büyüme takibine, ağırlık ölçümünden ultrason görüntülemesine kadar pek çok takip ve ölçüm yapılması gerekir.

Gebelikte Dördüncü Ay Neler Yaşanır?

Bu dönemde anne adayı bir hayli rahatlar. Çünkü rahmin mesaneye yaptığı baskı azalır ve dolayısıyla anne adayının sık tuvalete gitme ihtiyacında da azalma olur. Ayrıca bu dönemde bebekler anne karnında parmağını emme hareketi yapmaya başlar. Bunun nedeni bebekteki emme refleksinin ortaya çıkması ve emme ihtiyacını bebeğin bu şekilde karşılamasıdır. Hamileliğin dördüncü ayı içerisinde bebeğin organlarının tümü oluşur. Ayrıca organlar büyümeye de başlar. Ancak tam olarak fonksiyonlarını tamamlaması, gebeliğin sonraki aylarında meydana gelir.

4.Ay Hamilelik Döneminde Bebeğin Durumu

Bebeğin saç ve tırnakları dördüncü ay içerisinde uzamaya başlar. Kalp atımı da hızlanır ve kalp atımı dakikada 120 ila 140 arasına çıkar. Bu hız doğuma dek bu oranda devam eder. 14. Hafta içerisinde bebek solunum yapma çalışmalarına başlar. Boyun bölgesi uzamaya başlar ve hem gözler hem de kulaklar gelişimini sürdürür. Ayrıca bebeğin baş bölümü de bu dönemde hareketlenir. Artık başını yaslamış pozisyondan kurtularak küçük baş hareketleri de yapmaya başlar. Bebeğin ellerini ve ayaklarını gayet rahat bir şekilde hareket ettirebildiği bir dönemdir. Şanslı anne adayları ultrason görüntülemesi esnasında bebeğinin kol ve bacak hareketlerini görebilir. Ayrıca bebeğin kalp atışlarının duyulabildiği bir dönemdir.

4 ay hamile

4 ay hamile

Anne ve babalar bebeklerinin kalp atışlarını bu dönemde duyabilir. Dördüncü ay hamilelik döneminde bebeğin kas ve kemik dokusu gelişimini sürdürür. Cildi çok ince olduğundan damarları da oldukça belirgindir. Zamanla cildi kalınlaşır ve normal bir cilt görünümünü alır. Bu süreçte bebeğin cildi üzerinde lanugo olarak adlandırılan tüyler çıkar. Ancak bu tüyler zamanla dökülür. Nadir durumda doğumdan sonra dökülür. Bebeğin cinsiyetinin de belirlenebildiği aydır. Ancak bu daha çok bebeğin pozisyonu ile ilgili olduğundan bebeğin cinsiyeti sonraki aylarda da öğrenilebilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir